Denna nyhet är mer än 3 år gammal

9 februari, 2015

Gör om – och gör rätt (NST 9/2)

Den 17 november 2014 avskaffade Socialdemokraterna, Engelholmspartiet och Sverigedemokraterna vårdnadsbidraget i Ängelholms kommun med den kortfattade budgettexten: ”inga nya vårdnadsbidrag beviljas”. Då försvann möjligheten för familjerna att själva välja hur barnomsorgen för just deras familj ska se ut. Så enkelt gick det att kasta planering och livspussel över ända för många familjer i Ängelholm.

Utan utredning, utan konsekvensbeskrivning och utan tydliga direktiv till kommunens förvaltning (som tvingas genomföra beslutet) avskaffades vårdnadsbidraget. Det är tydligt att S är mer intresserade av en snabb ideologisk seger än att bry sig om att undersöka hur det drabbar de familjer som planerat början av sitt föräldraskap för att kunna vara hemma lite längre med sina barn.

Socialdemokraternas ordförande i välfärdsnämnden slår ifrån sig kritiken med argumentet att S gick till val på att avskaffa vårdnadsbidraget. Därmed menar S att nyblivna föräldrar förutsätts läsa igenom partiernas valprogram innan de bestämmer hur deras föräldraledighet ska se ut. Det tyder på en närmast arrogant övertro på hur stor roll politiken spelar och bör spela i människors liv.

Moderaterna har under de senaste veckorna varit i kontakt med flera föräldrar som är upprörda över hur detta ärende skötts från det nya S-styret. Det enda rimliga är att Socialdemokraterna gör om och gör rätt. Vi förstår att ni vill avskaffa vårdnadsbidraget av ideologiska skäl, men avveckla det åtminstone på ett sätt som gör att familjer och barn inte kommer i kläm.

Robin Holmberg (M)
oppositionsråd

Sven-Ingvar Borgquist (M)
2:e vice ordförande välfärdsnämnden

Ta ställning och dela artikeln