Denna nyhet är mer än 3 år gammal

28 april, 2016

Fråga angående Hälsostadens framtid

Hösten 2013 startades, på initiativ av Alliansen i Ängelholm och Femklövern i Region Skåne, Hälsostaden som ett samarbetsprojekt mellan Region Skåne och Ängelholms kommun. Syftet var att utveckla sjukvården i Ängelholm genom nära samverkan mellan den kommunala vården och omsorgen, närsjukvården och specialistsjukvården.

Snart tre år senare kan vi konstatera att Hälsostaden varit en succé. Kortare beslutsvägar och högre tillgänglighet har lett till bättre vård för Ängelholms invånare. Förutom att stärka vården på själva sjukhuset har Hälsostaden även varit ett projekt i framkant vad gäller ny teknik och att flytta ut vården från sjukhuset till människors hem. Intresset för Hälsostaden är stort och projektet har uppmärksammats såväl nationellt som internationellt.

Tidigare i vår träffade kommunledningen i Ängelholm representanter för Region Skåne för att diskutera formerna för Hälsostadens framtid. Det är bra med dialog mellan kommunen och regionen, men det är viktigt att komma ihåg att Region Skånes regionstyrelse äger frågan om Hälsostadens fortsättning.

Projekttiden löper ut den 30 september i år. Både kommuninvånare och personal undrar nu hur framtiden för Hälsostaden ska se ut. Fem månader innan projekttidens utgång har ännu inget beslut fattats. Ärendet om förlängning av projekt eller ej togs upp i regionstyrelsens arbetsutskott den 15 mars. Därefter har ärendet inte gått vidare till regionstyrelsen för beslut.

Det är viktigt att personalen och ängelholmarna får besked om framtiden för Hälsostaden.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till Lars Nyander (S):

Kommer du som partikamrat till regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S) och tillika kommunstyrelsens ordförande i Ängelholm agera för att Region Skåne snarast fattar beslut om Hälsostadens framtid?

Ängelholm 2016-04-26

Robin Holmberg (M)
oppositionsråd

Ta ställning och dela artikeln