Copyright: Maggio7 (Flickr)

Copyright: Maggio7 (Creative Commons/Flickr)

Osäkerheten kring vad som ska hända med Ängelholms FF är stor efter gårdagens dubbla besked. Först hette det att föreningen begärts i konkurs av spelarna som inte fått sin julilön. Därefter kom kontrabesked från föreningens styrelse om att någon konkursansökan inte alls lämnats in.

Oavsett vad som sker kommande dagar är osäkerheten troligtvis allra störst hos de unga killar och tjejer som spelar fotboll i föreningens många ungdomslag. Vad ska hända med vår förening? Kommer jag att kunna fortsätta spela fotboll? Det var säkert frågor som många föräldrar i Ängelholms kommun fick i går kväll.

Det är befogade frågor utifrån ungdomarnas perspektiv. Jag minns själv när jag var yngre och spelade fotboll i Skäldervikens IF. Fotbollen var under några år bland det viktigaste som fanns. Lagkompisarna. Matcherna. Träningarna. Stoltheten över att få ta på den vitblå matchdressen inför lördagens match.

Det är positivt för vår kommun att ha elitlag i de högsta serierna och de ska ha rimliga och likvärdiga förutsättningar oavsett sport. Det går dock inte att komma ifrån att det är ungdomsverksamheten som är viktigast att slå vakt om ur kommunens perspektiv.

Att elitlagets ekonomiska bekymmer går ut över ungdomsverksamheten är därför ett stort bekymmer. Jag är övertygad om att det på längre sikt behövs en översyn av kommunens villkor för exempelvis bidragsgivning för att undvika att denna typ av situationer uppkommer i framtiden. Ett upplägg skulle kunna vara att ungdomslag och elitsatsning separeras i två juridiska personer/föreningar för att undvika att ekonomiska bekymmer i en del av verksamheten påverkar den andra. Naturligtvis krävs noggranna analyser och dialog kring vad en sådana förändring skulle få för konsekvenser, men det är viktigt att vi för den här typen av resonemang för att freda ungdomars idrottande.

kort sikt är det dock viktigt att Ängelholms kommun stöttar så gott det går i den uppkomna situationen för att försöka mildra konsekvenserna för de barn och unga som nu går i osäkerhet. Om föreningen går i konkurs bör och ska Ängelholms kommun vara behjälplig med insatser för att stötta ungdomarna och deras föräldrar i att starta upp en ny förening som kan husera ungdomsverksamheten. Rätt hanterat kan det bli starten på något riktigt bra för framtiden och som motverkar att den uppkomna situationen återupprepas.

Slutligen bör både kommun- och idrottssverige ta sig en ordentlig funderare på varför det blir så här om och om igen i olika kommuner och olika klubbar runt om i landet. Något står inte rätt till med idrotten när klubbar möts av orimliga förbundskrav och många gånger tycks leva över sina tillgångar med konkurser och nedflyttningar som resultat. Det är dock en större diskussion som får tas en annan gång.

Tagged with:
 

5 Responses to “Barn och unga måste få fortsätta spela fotboll, även om ÄFF går i konkurs”

 1. Hans Hammargren skriver:

  En mycket bra sammanfattning Robin.

 2. SåTilly skriver:

  Tack, mkt bra.
  Kommuner tjänar på att stödja föreningars ungdomsverksamhet, inte bara med pengar utan även med lokaler, anläggningar m m.
  Under alla mina år som åklagare i Ählm var det ytterst sällsynt att någon idrottsungdom gjorde sig skyldig till brott. Brottsliga ungdomar kostar samhället mkt pengar och orsakar även andra skador.
  ÄFF har en av Skånes största och bästa u-avdelningar både flickor o pojkar

 3. Cornelis skriver:

  Kommunen får tillfälligt se till att ungdomsverksamheten inte berörs av turbulensen omkring elitlaget.
  Bra kommentar från Robin Holmberg

 4. Henry Carlsson skriver:

  Det här är en väldigt komplex fråga.
  1) Fotbollsförbundet ställer alltför stora krav på föreningar/kommuner som med all sannolikhet aldrig kommer att spela på internationell nivå.
  2) När det gäller ÄFF är det vi ängelholmare i kombination med sponsorer som sviker föreningen i första hand. Kommunen i andra. Det känns som en paradox att man valt att kalla Ängelholm för ”idrottsstaden”. Det känns som ett typiskt politiskt utspel utan förpliktigande.
  3) Det har gjorts en utredning (beredningen om kommunens bidrag till bl a idrottsföreningarna 2015) som politikerna inte tycks ha läst/brytt sig om eller åtminstone kommenterat i något sammanhang.
  Att uppdela föreningar i elitförening och ungdomsförening är ett förslag som kanske bör beaktas – samtidigt som man ska ha klart för sig att utan elitlag sjunker intresset bland ungdomar för just den sporten. Det hänger liksom ihop.

 5. Berne andersson skriver:

  Hej helt rätt man skall stötta ungdomsverksamheten

  Men de gäller ju inte alla föreningar i ängelholms kommun
  Dom föreningar som skriker mest får

  Som kommun är de viktigt att man är rättvis och att
  Man inte särbehandlar barn och ungdomar i olika idrotter

  Men de förekommer tyvärr i ängelholms kommun.

  Vidare är de viktigt om föreningarna har problem med olika saker som händer. Här kan vi jobba mycket bättre tillsammans utan att tjänstemän tar fram felaktiga uppgifter och föredrar detta gör politiken

  Då kan och blir de helt tokigt och alla inblandade bli frustrerade
  Och allt blir dyrt och krångligt

  Bättre öppenhet från tjänstemän och politik

  Berne andersson eldsjäl ängelholms vattenpoolare

Lämna ett svar