Denna nyhet är mer än 3 år gammal

15 september, 2016

Vad händer med ängelholmarnas bibliotek? (NST 15/9)

Ängelholms stadsbibliotek har all möjlighet att vara hjärtat i kommuninvånarnas utövande av kultur. Tyvärr är biblioteket i skriande behov av såväl renovering som modernisering.

Under förra mandatperioden arbetade Alliansen därför med ett förslag för att utveckla stadsbiblioteket till en modern mötesplats för kulturen. Förslaget skulle innebära så mycket mer för kulturlivet än en renovering. Biblioteket var tänkt att förvandlas till ett fullvärdigt kulturhus med möjligheter till konserter, föreläsningar, teaterföreställningar, undervisningslokaler för delar av kulturskolan, konstutställningar samt en ny fullvärdig restaurang i bottenplan. Förslaget var kostnadsberäknat och redo för slutgiltigt beslut.

När Socialdemokraterna vann valet 2014 sattes det halt för utvecklingen av Ängelholms nya kulturhus. Trots att det regnar in och byggnaden som helhet är i stort behov av renovering har ännu, halvvägs in i mandatperioden, inget alternativt förslag presenterats. En utredning om att lappa och laga det mest akuta är beställd, men har ännu inte återrapporterats.

Moderaterna måste därför ställa sig frågan om Socialdemokraterna helt saknar visioner för kulturens utveckling i Ängelholm? Varför har S annars inte kommit till skott och presenterat ett eget alternativ? Alliansens förslag var måhända inte perfekt i alla delar, men det var ett stort steg framåt för en kommun som fått befogad kritik för att inte satsa tillräckligt på kulturen.

Moderaterna kommer därför återvända till ritbordet och arbeta vidare med Alliansens tidigare förslag om ett utvecklat och modernt stadsbibliotek – ett hus för all kultur. Vi är övertygade om att detta blir mest kostnadseffektivt och att det i dagens bibliotek finns en stark kulturtradition att bygga vidare på och utveckla. Ängelholm behöver satsa mer på kulturlivet, inte minst för alla kulturintresserade ungdomars skull.

Robin Holmberg (M)
oppositionsråd

Tomas Fjellner (M)
tidigare ordförande i kulturnämnden

Christina Hanstål (M)
ordförande i Moderaternas utvecklingsgrupp för kultur- och fritidsfrågor

Ta ställning och dela artikeln