Denna nyhet är mer än 3 år gammal

6 december, 2016

”Vi klarade uppdraget – utan höjd skatt” (NST 6/12)

Budget 2017Låt oss vara tydliga. 45 öre i höjd skatt är mindre dåligt än 95 öres höjning. Att Socialdemokraterna och Engelholmspartiet kovände under sittande möte för att försäkra sig om SD:s röster tillhör spelreglerna, om än tvivelaktigt gjort av ett parti som på senare tid påtalat vikten av ”ansvar, heder och moral”.

En viktig princip för oss är att den som tagit på sig ansvaret att styra också gör det. Det åligger därför S och EP att ta fram en budget som de kan få majoritet för i fullmäktige.

De misslyckades med uppgiften och var tvungna att ändra sitt förslag. De kunde inte visa det ledarskap ängelholmarna har rätt att förvänta sig av sina folkvalda politiker. Var de rädda att förlora budgeten och kanske behöva lämna sina uppdrag?

Det allvarligaste i S och EP:s budget är dock de ekonomiska konsekvenserna:

  • Kommunfullmäktige har antagit en budget som ingen hade sett och därmed inte kunnat analysera konsekvenserna av. Vad innebär budgeten för den ekonomiska utvecklingen? Kommer pengarna att räcka under nästa år? Hur påverkas resultatet på några års sikt?
  • Budgeten tar inga steg för att effektivisera kommunens verksamheter. Att tillskjuta nya pengar utan att försöka tackla kostnadsutvecklingen är oansvarigt.
  • För tredje året i rad stödjer Sverigedemokraterna den socialdemokratiska budgeten. Två gånger har man gemensamt höjt skatten utan att den kommunala verksamheten blivit bättre.
  • Varför ville S och EP höja skatten med 95 öre när de själva nu bekräftat att det inte behövdes? Under tre timmars debatt försvarade de förslaget för att sedan föreslå halverad skattehöjning.

Är taket för skatteuttaget nått nu? Troligtvis inte då S och EP inte visat någon vilja att se över och effektivisera verksamheterna.

Vi är stolta över att ha presenterat ett eget förslag till budget där vi klarade uppgiften utan höjd skatt – med fredad skola, effektiviseringar och prioriterade satsningar.

Robin Holmberg (M), oppositionsråd
Liss Böcker Sellgren (C)
Lennart Engström (KD)
Karl-Otto Rosenqvist (MP)

Ta ställning och dela artikeln