Denna nyhet är mer än 3 år gammal

28 februari, 2017

Motion angående bättre rekrytering av familjehem

För att klara mottagandet av ensamkommande unga och anpassa verksamheten till nya ersättningsregler krävs nya grepp. Andra kommuner har jobbat med familjehem som ett komplement till HVB- och stödboenden. Vi är övertygade om att det krävs en mix av insatser för att Ängelholms kommun ska klara sitt åtagande.

När vi tidigare gjort efterfrågningar i frågan har det framkommit att det finns väldigt få familjehem i Ängelholms kommun. De flesta familjehemsplaceringar sker i så kallat konsulentstött familjehem med en väsentligt högre kostnad än i av kommunen arvoderade familjehem. Vi är övertygade om att detta till viss del har sin grund i att kommunens arvode är betydligt lägre än i de konsulentstödda.

Vi är övertygade om att det går att komma till rätta med problematiken genom att införa en ny ersättningsmodell med högre arvodering till de kommunala familjehemmen. Det blir då attraktivare att ta på sig ansvaret att vara familjehem. Kostnaden blir högre för kommunen men tas ut av att kostnaderna för konsulentstödda familjehem sänks.

Arvoderingen är dock inte allt. För att fler ska vilja bli familjehem krävs också att kommunen möter upp med rätt stödinsatser.

Vi är också övertygade om att det krävs förbättrade marknadsföringsinsatser, i kombination med förändrad arvodering och ökade stödinsatser, för att locka fler att vilja bli familjehem. Här ser vi att andra kommuner arbetar långt mer intensivt än Ängelholms kommun. Alliansen vill därför intensifiera marknadsföringsinsatserna.

Med anledning av ovanstående yrkar Allians för Ängelholm:

att en ny ersättningsmodell för kommunalt arvoderade familjehem införs i syfte att öka attraktiviteten för att bli familjehem.

att en marknadsföringskampanj genomförs i syfte att få fler kommunalt arvoderade familjehem i Ängelholms kommun.

Ängelholm 2017-02-27

Robin Holmberg (M)
Liss Böcker Sellgren (C)
Linda Persson (KD)
Sven Bergman (L)
Sven-Ingvar Borgquist (M)

Ta ställning och dela artikeln