Nu räcker det

On 16 augusti, 2017, in Kommentar, av Robin Holmberg

Under gårdagskvällen hörde flera personer av sig och rapporterade om ett större slagsmål mellan olika personer eller grupper på Stortorget i Ängelholm: På väg hemåt körde jag själv förbi torget och såg då ett stort pådrag med poliser och ambulanser.

Jag vet ännu inte de exakta detaljerna i vad som hänt, men uppenbart är att vi i Ängelholm nu nått kulmen på den trygghetskris som fått pågå på Stortorget sedan i julas när det stökades på Stadsbiblioteket. Oavsett vad denna senaste händelse berott på ser många med mig mönstret och det är inte en slump att det är just på torget som detta nu kunde ske.

Jag tror jag talar för alla ängelholmare när jag säger att nu räcker det.

Så här vill vi och ska vi inte ha det i vår stad. Ängelholms stortorg ska inte vara en plats för slagsmål, narkotikaförsäljning, störande av ordningen, bråk mellan ungdomar och torgrestaurangerna eller andra olagligheter.

Ängelholms kommun har gjort insatser under 2017 för att stävja otryggheten på torget med utökad väktarrondering, borttagande av cykelstället som blivit en otrygg samlingspunkt, fältarna har engagerats m.m. Detta är rimliga åtgärder i kommunens verktygslåda, men ändå har de inte räckt.

Nu behövs tydligare markeringar från samhället att denna utveckling inte är okej. Detta kan enbart Polisen stå för.

Jag har stor respekt för Polisen och vet att de jobbar på trots knappa resurser och dålig nationell styrning. Dock blir jag bestört när jag exempelvis talar med krögare som ringt Polisen om bråk och oordning på torget utan att Polisen kommit – trots att Polisen rimligen borde känna till hur det sett ut på torget under året.

Detta får inte fortgå. Låt inte den nationella trygghetskrisen få fäste i Ängelholm. Jag kräver därför att detta får ett slut.

Följande insatser bör göras:

 • Tätare patrullering med Poliser på Stortorget och Storgatan.
 •  Stäng av det publika wi-fi-nätet på Stadsbiblioteket under kvällar och helger.
 •  Polisen bör rensa upp eventuell olaglig verksamhet i parkeringsgaraget, därefter bör lås sättas upp så att bara de som parkerat sin bil kan komma in i garaget.
 •  Utöka kommunens patrullering med ordningsvakter, låt dem utgå från biblioteket och torget.
 •  Se över möjligheterna till kameraövervakning på den aktuella platsen.
 • Förstärk belysningen kring Rådhustäppan och aktivitetsparken vid kyrkan för ökad trygghet.
Tagged with:
 

5 Responses to “Nu räcker det”

 1. JayJay skriver:

  Ett lysande exempel på ”sopa skiten under mattan”-lösning. Tror du buset bara bestämmer sig för att lägga ner sin verksamhet o gå hem o umgås med familjen ist? Och varför ska vi andra skötsamma kommuninvånare acceptera inskränkt frihet o samhällsservice som resultat av dina förslag? Lite sjukvårdstänk, ”strunt i orsaken, bara lindra symtomen ist”

 2. Robin Holmberg skriver:

  Nej, jag tror inte dessa våldsverkare går hem och lägger sig bara för att det offentliga agerar tydligare på en enskild plats. Men jag tycker inte heller att ”buset” ska drabba ängelholmare i gemen och näringsidkarna på torget. Stortorget är hjärtat i vår stad och ska vara en trygg plats för alla som vill vara där. Då kan vi inte ha slagsmål och oordning.

  Kan inte se att skötsamma ängelholmare skulle drabbas mer än vad som kan anses vara acceptabelt av mina förslag till åtgärder. Att tillfälligt stänga av wifi:et är en mycket liten inskränkning i den kommunala servicen om vi kan motverka otrygghet. Måhända skulle man även kunna argumentera att kameraövervakning inskränker den personliga integriteten, men det är en större diskussion än bara för Stortorget i Ängelholm. Övriga åtgärder handlar om att komplettera redan pågående trygghetsskapande åtgärder: bättre belysning, mer synliga poliser och en tillfällig utökning av kommunens ordningsvakters uppdrag.

 3. Peter Lindholm skriver:

  Alla vet att Dialog är nödvändigt, jodå ordningsåtgärder också men pratar man inte med gängen flyttar bara problemet någon annanstans. Det har lösts på andra orter, undersök och ta kontakt. Ansvariga politiker, tjänstemän, föräldrar och andra vuxna skall också ta sitt medborgar- och civilkurageansvar, men inte leka polis. Att avsätta pengar för bildandet av ett nätverk med berörda näringsidkare, politiker, tjänstemän, polis, ordningsvakter, fastighetsägare, föräldrar är en av förutsättningarna för att skapa en tryggare miljö ordningen, det är att i handling ta politiskt ansvar. Vidare skall detta inte vara en partipolitisk fråga där det tävlas i åtgärder inför stundande valkampanj, det handlar om medborgarens trygghet inte om politisk färg. Det finns många med kompetens från fältet som kan bidra med kunskap, bland andra jag. Eftersom jag inte är partipolitisk vill jag endast tillföra min erfarenhet i en bred arbetsgrupp.

 4. Marcus Therup skriver:

  Det jag tror Robin menar har inte med partipolitik att göra. Han har endast synpunkter på vad som kan förbättras för tillfället.

  Problemet i sig behöver även andra åtgärder men till att börja med så handlar det om att lösa den akuta krisen.

  Problemen kommer aldrig att lösas helt innan föräldrar till dessa ungdomar tar sitt ansvar vilket kanske inte alltid är så enkelt. Att flytta problemet ifrån ett område där oskyldiga kan drabbas till ett annat område är så klart inte bra men det är bättre än just nu.

  Civilkurage i all ära men det räcker inte att säga ifrån till många av dessa ungdomar då de inte fått lära sig vett och etikett samt att en hel del av dem är beväpnade med knivar och andra tillhyggen. Du får gärna ingripa om du vill men jag håller mig gärna utanför och hoppas att mer kompetenta människor kan utföra jobbet. Är ju ändå detta jag betalar sjukt mycket skatt för.

  Jag var själv ganska stökig när jag var i den åldern men man hade trots det respekt både för de äldre och för ordningsmakten.

 5. OP skriver:

  Skönt att du sätter ned foten, det ser man alltför sällan. Det bör dock påpekas att det här är ju en konsekvens av den förda moderata politiken. Vi skulle öppna våra hjärtan, oreserverat och utifrån tankar om att humanism bygger på altruism. Nu har vi i stället fått en situation av ständig oro för vad som kan hända våra tonåringar när de passerar aktuellt område; alltid dessa sms om ”var är du nu”, ”har du en kompis med dig?” Detta gigantiska sociala experiment måste få ett slut nu. Jag kan inte förstå varför kommunen väljer att inte gå sin egen väg, och vägrar ta emot nyanlända och liknande.

Lämna ett svar