Denna nyhet är mer än 3 år gammal

16 augusti, 2017

Nu räcker det

Under gårdagskvällen hörde flera personer av sig och rapporterade om ett större slagsmål mellan olika personer eller grupper på Stortorget i Ängelholm: På väg hemåt körde jag själv förbi torget och såg då ett stort pådrag med poliser och ambulanser.

Jag vet ännu inte de exakta detaljerna i vad som hänt, men uppenbart är att vi i Ängelholm nu nått kulmen på den trygghetskris som fått pågå på Stortorget sedan i julas när det stökades på Stadsbiblioteket. Oavsett vad denna senaste händelse berott på ser många med mig mönstret och det är inte en slump att det är just på torget som detta nu kunde ske.

Jag tror jag talar för alla ängelholmare när jag säger att nu räcker det.

Så här vill vi och ska vi inte ha det i vår stad. Ängelholms stortorg ska inte vara en plats för slagsmål, narkotikaförsäljning, störande av ordningen, bråk mellan ungdomar och torgrestaurangerna eller andra olagligheter.

Ängelholms kommun har gjort insatser under 2017 för att stävja otryggheten på torget med utökad väktarrondering, borttagande av cykelstället som blivit en otrygg samlingspunkt, fältarna har engagerats m.m. Detta är rimliga åtgärder i kommunens verktygslåda, men ändå har de inte räckt.

Nu behövs tydligare markeringar från samhället att denna utveckling inte är okej. Detta kan enbart Polisen stå för.

Jag har stor respekt för Polisen och vet att de jobbar på trots knappa resurser och dålig nationell styrning. Dock blir jag bestört när jag exempelvis talar med krögare som ringt Polisen om bråk och oordning på torget utan att Polisen kommit – trots att Polisen rimligen borde känna till hur det sett ut på torget under året.

Detta får inte fortgå. Låt inte den nationella trygghetskrisen få fäste i Ängelholm. Jag kräver därför att detta får ett slut.

Följande insatser bör göras:

  • Tätare patrullering med Poliser på Stortorget och Storgatan.
  •  Stäng av det publika wi-fi-nätet på Stadsbiblioteket under kvällar och helger.
  •  Polisen bör rensa upp eventuell olaglig verksamhet i parkeringsgaraget, därefter bör lås sättas upp så att bara de som parkerat sin bil kan komma in i garaget.
  •  Utöka kommunens patrullering med ordningsvakter, låt dem utgå från biblioteket och torget.
  •  Se över möjligheterna till kameraövervakning på den aktuella platsen.
  • Förstärk belysningen kring Rådhustäppan och aktivitetsparken vid kyrkan för ökad trygghet.

Ta ställning och dela artikeln