Denna nyhet är mer än 3 år gammal

2 oktober, 2017

Motion angående nya påsar för matavfall

I Ängelholms kommun samlas matavfallet in i en separat fraktion och blir till biogas och biogödsel. Sorteringen fungerar väl och ängelholmarna är duktiga på att dela på matavfallet och restavfallet. Insamlingen dras dock med problem som kan hänföras till valet av insamlingspåse. I dagsläget sker insamlingen via papperspåsar som ingår i abonnemanget. Påsarna är till följd av materialvalet känsliga för fukt, luktar illa och drabbas av fluglarver.

I Höganäs har papperspåsen ersatts av en påse tillverkad av krita. Påsen är enligt uppgift lika nedbrytningsbar som papperspåsen, men är mer lik plast i egenskaper. Detta motverkar de problem som finns med nuvarande påse. Moderaterna anser därför att Ängelholms kommun tillsammans med NSR bör undersöka möjligheterna att införa kritapåse även i vår kommun.

Moderaterna är övertygade om att sorteringsgraden kommer öka ytterligare med ett renare och bättre insamlingssystem för matavfall. Det gör bland annat att mer biogas kan produceras och att miljönyttan ökar i Ängelholms kommun.

Nya Moderaterna i Ängelholm yrkar med anledning av ovanstående:

att Ängelholms kommun tillsammans med NSR undersöker möjligheterna att införa kritaapåse för insamling av matavfall.

Ängelholm 2017-10-02

Robin Holmberg (M)
oppositionsråd

Ta ställning och dela artikeln