Denna nyhet är mer än 3 år gammal

5 april, 2018

Ordning och reda kräver tydlig politisk majoritet (NST 5/4)

Till stor del instämmer jag i bilden Linda Nilsson tecknar av Ängelholms kommun. Det ekonomiska läget är bekymmersamt och styrningen haltar.

Ett socialdemokratiskt minoritetsstyre utan politisk idé och utan fungerande samarbete har gjort att politiken inte hänger ihop. I kombination med den nya kommunorganisationen har detta inneburit att den politiska styrningen försvagats och mer ansvar flyttats över till tjänstemännen. Jag upplever samtidigt att allt för mycket fokus riktats inåt mot den egna organisationen, snarare än på hur servicen till kommuninvånarna och företagen ska bli bättre.

Från min horisont ser jag att en av de mest angelägna frågorna under nästa mandatperiod är att skapa ordning och reda i styrningen av Ängelholms kommun. Det kräver en tydlig majoritet och starkare politiskt ansvarstagande för kommunens utveckling. Det är så vi kan stärka ekonomin och få kommunens verksamheter att jobba mot samma mål.

Insändarskribenten skriver om budgeten för 2018. Under mandatperioden har kommunens intäkter ökat med 333 miljoner kronor, både genom positiv befolkningsutveckling och genom att Socialdemokraterna två gånger höjt skatten.

Att det trots detta saknades 12 miljoner kronor inom skola och socialtjänst i Socialdemokraternas budget för 2018 kan bara ses som ett stort misslyckande.

Alliansen kunde inte acceptera detta. Därför gjorde vi det S inte mäktat med. Vi ställde tuffa krav på effektivisering av kommunorganisationen, vilket fullmäktige biföll.

Det blir därför inga 12 miljoner kronor i besparingar inom skola och social som S föreslog, inte heller 9 miljoner kronor som påstås i Nilssons insändare. Förvaltningen Lärande och familj ska under år 2018 effektivisera för 2 miljoner kronor, främst inom administration och icke lagstadgade verksamheter. I ett ekonomiskt bekymmersamt läge är det långt mycket bättre än S-alternativet.

Robin Holmberg (M)
oppositionsråd

Ta ställning och dela artikeln