Denna nyhet är mer än 3 år gammal

16 september, 2016

Säkra bollplaner för både fiskar och spelare

Mikroplaster är ett av de stora problemen i havsmiljön. Det mesta skräpet i haven är plast. Bedömningar säger att ungefär 90 procent av skräp som går att fiska upp i havet är olika typer av plast. Och det handlar om enorma mängder. Västkuststiftelsen som en kampanj redan 1992 fyllde ihop ungefär 90 000 sopsäckar bedömer att mellan 3 000 och 8 000 kubikmeter skräp spolas upp på Västkusten varje år (Ur artikel i Forskning och framsteg 2014).

Plasten bryts ned i små fragment av solljus och rörelser i vattnet. Fiskar och andra djur i havet får i sig plasterna. Det finns till och med en färsk undersökning på abborrlarver som visar att de nykläckta abborrarna föredrar mikroplast även när det fanns gott om betydligt nyttigare kräftdjur att äta.

De allt mer populära konstgräsplanerna utpekas som en stor källa till mikroplaster. Bakom slutsatsen står bland annat Naturvårdsverket. IVL, Svenska Miljöinstitutet har i en rapport som publicerades i våras konstaterat att konstgräsplaner är den största utsläppskällan för mikroplaster efter biltrafik där däckslitage ger ännu större utsläpp. I rapporten sägs att utsläppen från konstgräsplaner är i storleksordningen 3 000 ton.

Det finns också sedan många år en debatt om direkta hälsorisker för både fotbollsspelare och personal som jobbar med konstgräsplaner. Särskilt när det gäller sådana som innehåller granulat med ursprung i gamla bildäck. Här har farhågorna gällt förhöjd cancerrisk, brännskador när spelare kanar på plastgräser och ökad risk för infektioner i samband med skrapsår.

Särskilt från USA har det kommit larm om att fotbollsmålvakter som spelat mycket på konstgräs har fått en annars ovanlig cancerform. Enligt de sammanställningar av forskningsläget som gjorts av flera myndigheter och institutioner i Sverige finns det inga tydliga sådana samband. Däremot är det generella rådet att försikthetsprincipen måste gälla. Idag avråder flera från att använda konstgräs med rester av gamla bildäck. Det är därför mycket bekymrande att det finns förskolor där man valt att använda konstgräs där små barn kryper och leker varje dag.

Ängelholms kommun planerar att göra en stor investering i flera nya konstgräsplaner på det nya idrottsområdet vid Lindab arena. Eftersom det handlar om barn och ungdomar som ska använda planerna är det extra noga. Idrott ska främja hälsa, inte försämra den.

Ängelholm som har stränderna som en av sina stora tillgångar har också ett särskilt ansvar för att inte bidra till föroreningar i havet. Problemet med mikroplaster uppmärksammades bland annat i sommarens utställning Mitt hav.

Moderaterna och Miljöpartiet yrkar:

Att miljöeffekterna gällande spridning av mikroplaster noga undersöks innan upphandling av nya konstgräsplaner genomförs.

Att kommunen väljer bort alternativ där rester av gamla bildäck ingår.

Att kommunen i första hand väljer det som kallas fjärde generationens konstgräs utan granulat om det är godkänt av fotbollsförbundet.Krävs fyllandsmaterial bör det väljas som har bäst miljöegenskaper.

Att en sammanställning över befintliga konstgräsytor i kommunen med information om material, underhållsbehov mm tas fram.

Att kommunen undersöker vilka åtgärder som kan vidtas för att minska miljöpåverkan och läckage av mikroplaster från befintliga konstgräsytor

Ta ställning och dela artikeln