Denna nyhet är mer än 3 år gammal

14 november, 2016

Gemensam budget utan skattehöjning

Pressmeddelande 2016-11-10

BUDGET 2017. I dag presenterar Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet i Ängelholm sitt gemensamma förslag till budget för kommunen. Förslaget som arbetats och förhandlats fram mellan partierna fredar skolan från besparingar utan att behöva höja skatten.

Ängelholms kommun står inför utmaningar, inte minst i välfärden. I samband med årets budgetarbete presenterade välfärdsnämnden förslag till stora besparingar för att nå en budget i balans – trots stora överskott på nästan 56 miljoner i kommunens centrala kassa.

För Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet har den överordnade inriktningen i budgetarbetet varit att freda skolan från besparingar. Vi föreslår därför en budget där resultatmålet sänks och flera effektiviseringar görs i syfte att frigöra resurser för att säkra kvaliteten i skolan. Totalt tillskjuts 27,5 miljoner kronor för att undvika besparingar.

Utöver att undanta skolan från besparingar kan M, C, KD och MP satsa på flera angelägna områden:

• 1,4 miljoner kronor för att freda daglig verksamhet och aktivitetstimmar inom verksamheten för funktionsnedsättning
• 3 mnkr kronor mer till drift och underhåll varav 2 mnkr öronmärks för att underhålla gator och gång- och cykelvägar.
• Familjerådgivningscheck och förstärkning av familjecentralerna.
• Satsning på föreningslivet på landsbygden.
• 1 mnkr till näringslivs- och turismutveckling.
• 73 mnkr i investeringar.

Förslaget innebär ett positivt resultat för kommunen om knappt 21 miljoner kronor. Det är pengar som behövs i reserv givet oförutsedda händelser som kan inträffa under det kommande året, exempelvis att kostnaderna inte anpassas till de nya reglerna för ersättning för ensamkommande unga. För att klara denna utmaning ger M, C, KD och MP dock flera uppdrag till förvaltningen i syfte att anpassa och minska kostnaderna för mottagandet av nyanlända och ensamkommande.

– Vi tar ett budgetår i taget och har därför gjort ställningstagandet att nuvarande skattenivå är tillräcklig, Vi kan under 2017 både freda skolan och göra vissa andra viktiga satsningar med de resurser som redan finns. Det behövs dock ett ständigt effektiviseringsarbete och politisk vilja att prioritera för att det ska bli möjligt, säger oppositionsrådet Robin Holmberg (M).

Läs hela budgeten här
Bilaga 1 – Driftsbudget
Bilaga 2 – Investeringsbudget

Mer information
Robin Holmberg (M), 072-988 70 00
Liss Böcker Sellgren (C), 073-996 06 24
Lennart Engström (KD), 072-063 85 98
Karl-Otto Rosenqvist (MP), 070-175 98 56

Ta ställning och dela artikeln