Denna nyhet är mer än 3 år gammal

7 december, 2016

Tillskriv regionstyrelsen med anledning av Aleris ryggortopedi i Ängelholm

De senaste veckorna har vi med oro kunnat följa diskussionen om framtiden för Aleris ryggortopedi på Ängelholms sjukhus. Verksamheten drivs i upphandlad form och hotas nu av ett återtagande i offentlig regi, trots protester och oro från personalen.

Vi ser flera risker med ett återtagande av verksamheten till Region Skåne. Utöver att Aleris bedriver vården 20-25 procent billigare än regionen själv finns det uppenbar risk att verksamheten i förlängningen kan centraliseras till Hässleholms sjukhus. Därmed försvagas Ängelholms sjukhus och konceptet Hälsostaden. Personalen har dessutom hotat med att inte följa med över om regionen övertar verksamheten vilket kan leda till stor brist på specialistkompetens inom detta område.

Uppfattningen tycks vara att Aleris skött sitt uppdrag väl med hög tillgänglighet och låga kostnader. Vi tycker därför det är olyckligt om verksamheten återtas till Region Skåne av ideologiska skäl. Alliansen i Region Skåne har protesterat mot förslaget och fått ärendet återremitterat, men inget tyder tyvärr på att styret ändrat uppfattning i frågan.

Med anledning av ovanstående yrkar Alliansen i Ängelholm att kommunstyrelsen beslutar:

att kommunstyrelsen skriftligen uttrycker Ängelholms kommuns oro för hur Ängelholms sjukhus och Hälsostaden riskerar drabbas om ryggortopedin återtas i Region Skånes regi.

att beslut om att insända skrivelsen fattas på delegation av kommunstyrelsens ordförande om nödvändigt.

att Ängelholms kommun bjuder in representanter för Region Skåne till en dialogträff om framtiden för Ängelholms sjukhus.

Ängelholm 2016-12-06

Robin Holmberg (M)
Liss Böcker Sellgren (C)
Lennart Engström (KD)
Sven Bergman (L)

Ta ställning och dela artikeln