Denna nyhet är mer än 3 år gammal

26 juni, 2017

Motion angående snabbare detaljplaneprocesser

Bristen på bostäder är stor i både Sverige och i Ängelholm. I vår kommun märks det bland annat genom långa köer hos Ängelholmshem, höga och stigande bostadsrättspriser och ett allmänt högt tryck på bostadsmarknaden. Antalet ängelholmare fortsätter att öka snabbt och det är uppenbart att det behövs fler bostäder för att tillgodose behovet.

Trots löften om förenklade byggregler från statligt håll har det inte hänt mycket för att förenkla och snabba upp processerna kring att bygga nya bostäder. Processen är fortsatt lång och tidskrävande med möjligheter till överklaganden i flera instanser. Där staten svikit i sitt förenklingsarbete har dock ett antal kommuner klivit fram och hittat metoder för att snabba upp processen och göra det enklare att bygga bostäder. Ett exempel är Örebro kommun.

Genom den så kallade Örebromodellen har kommunen snabbat upp byggprocessen genom ett nytt arbetssätt som kortar handläggningstiderna för detaljplaner. Modellen innebär bland annat att kommunen detaljplanelägger mark innan någon extern kund finns för den aktuella tomten. Därefter genomförs en markanvisning där exploatörer får komma med idéer kring vad de vill bygga med den av kommunen framtagna detaljplanen som stöd. Örebromodellen snabbar upp processerna men kräver samtidigt fungerande dialog och förankring dels mellan politiken och tjänstemännen, dels mellan kommunen och marknaden.

Moderaterna anser att Ängelholms kommun bör analysera Örebromodellen och se om det finns möjligheter att använda sig av metodiken i vår kommun på vissa planer. Vi tycker det är viktigt att ständigt se över arbetsformer och vara öppen för nya metoder för att förbättra kommunens verksamhet.

Med anledning av ovanstående yrkar Nya Moderaterna i Ängelholm:

att Ängelholms kommun analyserar Örebromodellen och tar fram förslag på hur hela eller delar av modellen kan implementeras i syfte att snabba upp byggprocessen.

Ängelholm 2017-06-19

Robin Holmberg (M)
oppositionsråd

Ta ställning och dela artikeln