Denna nyhet är mer än 3 år gammal

18 april, 2013

Miljönätverksträff med Skåne Nordväst

I dag samlades miljönätverket inom Skåne Nordväst för en andra nätverksträff. Dagens träff ägde rum i Ängelholm. Helsingborg och Ängelholm har gemensamt tagit initiativ till nätverket där miljönämndsordförandena och miljöcheferna från kommunerna och Söderåsens miljöförbund ingår.

Fokus för dagen var vikten av att våga följa upp den egna verksamheten. Jag berättade om läget i miljönämnden och på miljökontoret under 2010 samt redogjorde sedan för vilka förändringar som genomförts och vad det gett för resultat. Nätverket diskuterade även VA-planering och hur kommunerna arbetar med enskilda avlopp. Ängelholms miljöchef Karin Valtinat berättade om kommunens projekt där olika geografiska områdens arbetas igenom systematiskt. Ängelholms kommun har ett stort antal enskilda avlopp som måste hanteras. Helsingborgs stad arbetar även i projektform och har anställt två personer som bara ska arbeta med enskilda avlopp.

Nätverket kommer nästa gång att samlas i Höganäs där kommunens företrädare vill diskutera energieffektivisering i de kommunala fastigheterna. Dagens möte var mycket givande och jag tackar alla som deltog och som bidrog till de goda diskussionerna. Det är mycket välkommet att Skåne Nordväst nu även samarbetar kring miljöfrågorna. Även om våra kommuner skiljer sig åt finns det mycket att lära av varandra och mycket inspiration att hämta.

Ta ställning och dela artikeln