Uppdatera och genomför idéerna för Kulturstråket

Allians för Ängelholm ser kulturen som en drivkraft i utvecklingen av kommunen. I Ängelholm finns ett rikt kulturliv som måste få förutsättningar att i ändamålsenliga lokaler få fortsätta att arbeta för och med kultur.

Forskning visar att kultur är viktig för folkhälsan. Det gäller oss alla – barn, ungdomar, vuxna och äldre. Alla människor mår bättre, presterar bättre och kan bli friskare av kultur. Brist på självkänsla och depressioner kan avhjälpas med dans, personer med minnessjukdomar återupplever minnen med musikens hjälp, några tar sig igenom sorgearbete genom att lära sig skriva korta dikter och hundratusentals svenskar släpper loss sina endorfiner genom körsång.

Vad händer då i Ängelholm? Inte mycket, tyvärr. För tre år sedan fanns planer på ett Kulturstråk i Ängelholm. Biblioteket skulle stå i centrum och genom spännande ombyggnation bli en naturlig mötesplats med en efterlängtad scen. Inget har hänt på tre år av Socialdemokratiskt styre. Saken ”utreds” och en fastighetsgrupp har fått i uppgift att se över saken. Biblioteket, som redan för fem år sedan behövde en totalrenovering, bl.a. på grund av läckande tak, har nödtorftigt lagats. Personalen kämpar för att ge de drygt 100 000 årliga besökarna en välkomnande och inspirerande upplevelse.

Att en central mötesplats tillåts förfalla är en katastrof. Det går inte att bara att skylla på politisk oenighet. Snart är biblioteket som Parkskolan, en utdömd lokal som enbart kostar invånarna miljoner i uppvärmning under tiden som sakerna utreds – till ingen nytta för någon.

Kulturen hamnar hela tiden längst ner på Socialdemokraternas och Engelholmspartiets agenda. Inga beslut fattas och tiden går.

Detta vill Allians för Ängelholm ändra på. Vi vill se att idéerna i Kulturstråket plockas upp, uppdateras och realiseras, utöka den offentliga konsten, satsa på fler scener och bjuda in ängelholmarna att tillsammans med politiken utveckla kulturen.

Genom rätt förutsättningar kan vi skapa ett hälsosammare Ängelholm livskvalitet för alla åldrar. Kulturen står högt upp på Allians för Ängelholms agenda.

Eva Kullenberg (L)
Robin Holmberg (M)
Liss Böcker (C)
Linda Persson (KD)

Vad händer med ängelholmarnas bibliotek? (NST 15/9)

Ängelholms stadsbibliotek har all möjlighet att vara hjärtat i kommuninvånarnas utövande av kultur. Tyvärr är biblioteket i skriande behov av såväl renovering som modernisering.

Under förra mandatperioden arbetade Alliansen därför med ett förslag för att utveckla stadsbiblioteket till en modern mötesplats för kulturen. Förslaget skulle innebära så mycket mer för kulturlivet än en renovering. Biblioteket var tänkt att förvandlas till ett fullvärdigt kulturhus med möjligheter till konserter, föreläsningar, teaterföreställningar, undervisningslokaler för delar av kulturskolan, konstutställningar samt en ny fullvärdig restaurang i bottenplan. Förslaget var kostnadsberäknat och redo för slutgiltigt beslut.

När Socialdemokraterna vann valet 2014 sattes det halt för utvecklingen av Ängelholms nya kulturhus. Trots att det regnar in och byggnaden som helhet är i stort behov av renovering har ännu, halvvägs in i mandatperioden, inget alternativt förslag presenterats. En utredning om att lappa och laga det mest akuta är beställd, men har ännu inte återrapporterats.

Moderaterna måste därför ställa sig frågan om Socialdemokraterna helt saknar visioner för kulturens utveckling i Ängelholm? Varför har S annars inte kommit till skott och presenterat ett eget alternativ? Alliansens förslag var måhända inte perfekt i alla delar, men det var ett stort steg framåt för en kommun som fått befogad kritik för att inte satsa tillräckligt på kulturen.

Moderaterna kommer därför återvända till ritbordet och arbeta vidare med Alliansens tidigare förslag om ett utvecklat och modernt stadsbibliotek – ett hus för all kultur. Vi är övertygade om att detta blir mest kostnadseffektivt och att det i dagens bibliotek finns en stark kulturtradition att bygga vidare på och utveckla. Ängelholm behöver satsa mer på kulturlivet, inte minst för alla kulturintresserade ungdomars skull.

Robin Holmberg (M)
oppositionsråd

Tomas Fjellner (M)
tidigare ordförande i kulturnämnden

Christina Hanstål (M)
ordförande i Moderaternas utvecklingsgrupp för kultur- och fritidsfrågor