Barn och unga måste få fortsätta spela fotboll, även om ÄFF går i konkurs

Copyright: Maggio7 (Flickr)
Copyright: Maggio7 (Creative Commons/Flickr)
Osäkerheten kring vad som ska hända med Ängelholms FF är stor efter gårdagens dubbla besked. Först hette det att föreningen begärts i konkurs av spelarna som inte fått sin julilön. Därefter kom kontrabesked från föreningens styrelse om att någon konkursansökan inte alls lämnats in.

Oavsett vad som sker kommande dagar är osäkerheten troligtvis allra störst hos de unga killar och tjejer som spelar fotboll i föreningens många ungdomslag. Vad ska hända med vår förening? Kommer jag att kunna fortsätta spela fotboll? Det var säkert frågor som många föräldrar i Ängelholms kommun fick i går kväll.

Det är befogade frågor utifrån ungdomarnas perspektiv. Jag minns själv när jag var yngre och spelade fotboll i Skäldervikens IF. Fotbollen var under några år bland det viktigaste som fanns. Lagkompisarna. Matcherna. Träningarna. Stoltheten över att få ta på den vitblå matchdressen inför lördagens match.

Det är positivt för vår kommun att ha elitlag i de högsta serierna och de ska ha rimliga och likvärdiga förutsättningar oavsett sport. Det går dock inte att komma ifrån att det är ungdomsverksamheten som är viktigast att slå vakt om ur kommunens perspektiv.

Att elitlagets ekonomiska bekymmer går ut över ungdomsverksamheten är därför ett stort bekymmer. Jag är övertygad om att det på längre sikt behövs en översyn av kommunens villkor för exempelvis bidragsgivning för att undvika att denna typ av situationer uppkommer i framtiden. Ett upplägg skulle kunna vara att ungdomslag och elitsatsning separeras i två juridiska personer/föreningar för att undvika att ekonomiska bekymmer i en del av verksamheten påverkar den andra. Naturligtvis krävs noggranna analyser och dialog kring vad en sådana förändring skulle få för konsekvenser, men det är viktigt att vi för den här typen av resonemang för att freda ungdomars idrottande.

kort sikt är det dock viktigt att Ängelholms kommun stöttar så gott det går i den uppkomna situationen för att försöka mildra konsekvenserna för de barn och unga som nu går i osäkerhet. Om föreningen går i konkurs bör och ska Ängelholms kommun vara behjälplig med insatser för att stötta ungdomarna och deras föräldrar i att starta upp en ny förening som kan husera ungdomsverksamheten. Rätt hanterat kan det bli starten på något riktigt bra för framtiden och som motverkar att den uppkomna situationen återupprepas.

Slutligen bör både kommun- och idrottssverige ta sig en ordentlig funderare på varför det blir så här om och om igen i olika kommuner och olika klubbar runt om i landet. Något står inte rätt till med idrotten när klubbar möts av orimliga förbundskrav och många gånger tycks leva över sina tillgångar med konkurser och nedflyttningar som resultat. Det är dock en större diskussion som får tas en annan gång.