Byamöte 4 februari

I torsdags (4 februari) anordnade min hemförening, Barkåkramoderaterna, ett s.k. byamöte. Tanken bakom konceptet är att träffa medborgare (och inte bara medlemmar) i den delen av Ängelholms kommun som vår förening verkar i. Vår ordförande Bengt Ståhl hade ordnat ett digert program med bland annat representanter från Skånetrafiken, Vejystrands hamnförening, Victoria Strand AB samt ordföranden från i stort sett all våra kommunala nämnder.

Mötet var välbesökt och i den hektiska kaffeserveringen glömde jag och Elisabeth bort att räkna antalet koppar som använts. Vi gissade dock på att över 80 personer var närvarande och majoriteten var inte medlemmar (!). Detta visar på det stora behov det finns av att politiker kommer ut i kommunen och träffar och diskuterar aktuella politiska frågor, stora som små, med medborgarna. Hur mycket vi än låtsas att det räcker att känna av väljarnas åsikter vart fjärde år så måste vi inse att så inte är fallet.

I många kommuner finns den här typen av medborgarmöten. Ett exempel är Lunds kommun med sina ”medborgarstämmor”. Skillnaden är att det i de flesta fallen är kommunen själv som tar initiativet och står för genomförandet. I Ängelholms kommun är det dock Moderaterna som håller i taktpinnen för att lyssna på våra medborgares åsikter. Det känns tryggt.

Fler byamöten kommmer att anordnas i andra kommundelar inom kort. Nästa möte står Munka-Ljungby- och Hjärnarps-föreningarna för.

Diskussionskväll 14 januari

Inför valet 2010 satsar vi i Ängelholmsmoderaterna mycket på att prata med våra väljare. Vi tycker det är viktigt att lyssna in vad människor i vår omgivning tycker och tänker. Det är så vi kan formulera svar på de frågor som människor ställer i sin vardag.

Mötet som  hölls i torsdags var ytterst välbesökt, närmare 70 personer; aktiva moderater, livskamrater, vänner och bekanta med fler valde att spendera sin kväll i Ängelholms biblioteks hörsal. Hans Wallmark (han skriver själv om det HÄR) höll ett kort inledningstal där han belyste några viktiga och tänkvärda aspekter av det kommande valarbetet.

Under kvällen serverades också lite lättare förtäring för att ytterligare öka trivselgraden och sedan var det dags för redovisning. Flera intressanta frågor och åsikter hade kommit fram och det är tydligt att vi kommer att få en intressant valrörelse där vi moderater redan nu vill lägga grunden för Ängelholms framtida utveckling.