Tillsätt extern genomlysning av bygglovsenheten

PRESSMEDDELANDE 2017-04-26

INSIKT 2016. I går presenterades SKL:s Insikt. Mätningen visar att Ängelholms kommun trots marginell förbättring tappar i förhållande till andra kommuner. Särskilt allvarligt är att det redan ifrågasatta verksamhetsområdet Bygglov tappar när kommunens ”kunder” tillfrågas. Utvecklingen riskerar försvaga Ängelholm som företagskommun. Alliansen kräver nu att en ordentlig analys av resultatet görs samt att kommunstyrelsen tar initiativ till en extern genomlysning av bygglovsenheten.

Ängelholms kommun deltar sedan några år i Sveriges kommuner och landstings undersökning Insikt. Mätningen fokuserar företagens faktiska upplevelser av den kommunala myndighetsutövningen och är ett bra komplement till Svenskt Näringslivs rankning av företagsklimatet.

Resultatet visar på en marginell förbättring där Ängelholms kommun ökar från index 65 till 66 (snittet bland mätta kommuner är index 70). I jämförelse med andra kommuner halkar vår kommun dock efter, vilket riskerar försämra Ängelholms konkurrenskraft och möjligheter att locka företag och nya invånare till kommunen.

En annan slutsats är att två av tre mätta myndighetsområden backar i nöjd-kund-index. Myndighetsområdet Serveringstillstånd backar kraftigt medan Bygglov tappar tre indexpoäng.

Alliansen anser att kommunstyrelsen omgående bör ta initiativ till en ordentlig analys av resultaten. Det är också angeläget att kommunstyrelsen tillsätter en extern genomlysning av bygglovsenheten i syfte att förbättra och effektivisera verksamheten. Flera revisionsrapporter har tidigare pekat på att verksamheten inte drivs på ett ändamålsenligt sätt, utan att tillräckliga förbättringar skett:

– En fungerande hantering av byggärenden är avgörande för att Ängelholms kommun ska vara en attraktiv kommun för såväl företag som för enskilda. Mätningen Insikt tillsammans med tidigare revisionsrapporter ger oss tydliga indikationer på att verksamheten behöver förbättras. Jag är övertygad om att ett sådant förbättringsarbete behöver ledas av en extern part, säger Robin Holmberg (M), oppositionsråd.

Mer information
Robin Holmberg (M), oppositionsråd, 072-988 70 00

Nu är det upp till bevis (NST 30/1)

Ängelholms kommun är attraktiv att bo och leva i. Det vet vi som bor här, men även andra upptäcker det och flyttar hit. Gott boende i hela kommunen, mysigt centrum, naturen och de långa stränderna skapar livskvalitet som lockar fler. Det medför bland annat ökade skatteintäkter och möjliggör fortsatt utveckling av den kommunala servicen, utan att behöva höja skatten.

Denna utveckling har dock inte skett av sig självt. Ängelholm har växt genom en målmedveten politik som gett nya bostäder, både i centrum och i tätorterna. Potentialen att fortsätta utveckla Ängelholm till en av Sveriges bästa boendekommuner är fortsatt stor. Just nu pågår exempelvis planeringen av nya bostadsområden i södra och norra Ängelholm. Det är viktiga projekt som lägger grunden för kommunens framtida utveckling.

Samtidigt finns ett högaktuellt område där planeringen sedan valet i höstas står still: stationsområdet och Scantomten. Detta område har potential att erbjuda attraktivt, miljövänligt och centrumnära boende med goda kommunikationer och borde rimligtvis vara högprioriterat även för den nya majoriteten.

Att bebygga stationsområdet är dock inte helt problemfritt. Socialdemokraterna har i flera år duckat för frågan om trafiken vid en utbyggnad av stationsområdet och mer eller mindre konstaterat att det nog går att lösa ändå.

Treklövern menar därför att det är upp till bevis för Socialdemokraterna och den nya majoriteten. Vi uppmanar Lars Nyander (S) att återuppta det viktiga detaljplanearbetet för stationsområdet och Scantomten så att den positiva befolkningsutvecklingen inte stannar av. Om Socialdemokraterna inte tar sitt ansvar kommer Treklövern att tvingas agera i nämnder och styrelser för att planeringen ska fortskrida.

Robin Holmberg (M)
oppositionsråd

Liss Böcker Sellgren (C)
gruppledare

Lennart Engström (KD)
gruppledare

Svar till Karin Stenholm om Kronoskogen (4/9)

Nej, Nya Moderaterna har inte sagt tvärt nej till all bebyggelse i Kronoskogen. Men det finns inget ja heller.

Vi vill utveckla Ängelholm och skapa många fler bostäder. I likhet med de andra partierna utom SD, och kanske EP, har vi som mål att befolkningen ska växa med en procent om året, cirka 400 personer. Bostäder är det som begränsar mest. Då är det fel att på förhand säga nej till förslag från markägare, i det här fallet statliga Sveaskog.

Förslaget till översiktsplan fram till år 2035 är just ett förslag som inte genomgått någon större politisk värdering. Områdena kring Havsbadsvägen och Stationsområdet som Sveaskog vill pröva är i storleksordningen fem procent av Kronoskogen.
Beroende på vad ängelholmarna tycker ska vi ta ställning till om det är bra eller dåligt att bygga här. Att släppa fram bebyggelse i vissa delar innebär starkare motiv och möjlighet att skydda större delar av skogen. I dag finns inget starkt skydd.

Det är samma motiv till att Moderaterna tillsammans med Centerpartiet och Kristdemokraterna nyligen la förslag om att kommunen ska försöka köpa Nybroskogen. Skälet är att skapa ett långvarigt skydd för naturen till nytta för friluftsliv. Området ska också vara direkt kopplat till hembygdsparken genom en ny gång- och cykelbro.

Fler bostäder i bra läge är viktigt för alla. Ökad befolkning, gärna fler unga, behövs för att behålla god samhällsservice i framtiden. Annars räcker inte dagens skattesats till lika bra vård, skola och omsorg.

Den slutsatsen ligger bakom allt från Pytteleden för att öppna Stationsområdet för bostadsbebyggelse till hög och tät bebyggelse vid Kullakiosken. Högre hus spar mark, ger underlag för mer kollektivtrafik och är dessutom något många vill bo i.

Anders Davidsson, M, kandidat kommunfullmäktige
Robin Holmberg, M, kommunstyrelsens ordförande
Rune Johansson, M, kommunfullmäktiges ordförande

Var finns långsiktigheten i Socialdemokraternas politik?

BrittMarie Hansson (S) skriver den 30 mars om att Socialdemokraterna går till val på att stoppa den föreslagna förlängningen av Klippanvägen över Rönneå. Det är mycketolyckligt att Socialdemokraterna fortsätter motverka ett långsiktigt hållbart trafiksystem i centrala Ängelholm. Syftet med förlängningen av Klippanvägen är att möjliggöra framtida utveckling av Scantomten och stationsområdet, koppla staden närmare havet, avlasta centrumtrafiken och förbättra stadsmiljön. Vi vill skapa mer utrymme för människor i centrum genom att lyfta bort trafiken från Nybrogatan/Skolgatan och Järnvägsgatan. Då kan vi åstadkomma en mer attraktiv stad för alla där stadsparken och Storgatan kan komma mer till sin rätt och användas för fler mötesplatser. Samtidigt skapas ett trafiksystem som kanfungera över tid och möjliggöra stadens framtida utveckling.

Socialdemokraterna har historiskt tagit stort ansvar och varit drivande i att utveckla samhället. Som samhällsbärande parti har dess företrädare stått upp för vikten av att byggandet av samhället måste hänga ihop. Med detta i minne är det beklagligt att BrittMarie Hansson (S) både vill äta kakan och ha den kvar i frågan om stadens utveckling. Den 23 februari uttalar hon sig i NST om att hon vill bebygga och utveckla området kring stationen med nya bostäder och ett nytt badhus, men inte ett ord nämns om hur hon vill skapa en fungerande trafiklösning för denna del av staden. Alliansen står upp för att förlängningen av Klippanvägen behövs. Vi vill fortsätta utveckla vår kommun, men då behövs trovärdiga och långsiktiga trafiklösningar som faktiskt löser de problem som identifierats.

Robin Holmberg (M), kommunstyrelsens ordförande
Liss Böcker Sellgren (C), kommunstyrelsens förste vice ordförande
Lennart Engström (KD), gruppledare

Pressmeddelande: Fria surfzoner i Ängelholm

Pressmeddelande från Ängelholms kommun:

Från och med idag kan ängelholmare och besökare gratis koppla upp sig mot Ängelholms kommuns första offentliga surfzon. Sändare på Stadsbiblioteket möjliggör för uppkoppling i Stadsbiblioteket och på Stortorget.

Allt invånarna eller besökarna behöver göra är att välja Engelholm-Surfzon som nätverk och godkänna villkoren för att få en uppkoppling med hastighet upp till 3 Mbit/s.

– Surfzoner i den offentliga miljön gör det enkelt för ängelholmare och besökare att snabbt komma åt information på internet. Utländska turister ges möjlighet att använda sin dator eller mobiltelefon för att hitta information. Samtidigt blir införandet ett steg i att skapa ett mer levande Stortorg, säger kommunstyrelsens ordförande Robin Holmberg.

– Inom kort kommer vi även slå på surfzoner vid samtliga av kommunens bibliotek, samt i entrén till Stadshuset. Därefter får vi utvärdera och invänta framtida beslut kring ytterligare eventuella surfzoner, berättar kommunens IT-chef Peter Lindholm.