Ordning och reda kräver tydlig politisk majoritet (NST 5/4)

Till stor del instämmer jag i bilden Linda Nilsson tecknar av Ängelholms kommun. Det ekonomiska läget är bekymmersamt och styrningen haltar.

Ett socialdemokratiskt minoritetsstyre utan politisk idé och utan fungerande samarbete har gjort att politiken inte hänger ihop. I kombination med den nya kommunorganisationen har detta inneburit att den politiska styrningen försvagats och mer ansvar flyttats över till tjänstemännen. Jag upplever samtidigt att allt för mycket fokus riktats inåt mot den egna organisationen, snarare än på hur servicen till kommuninvånarna och företagen ska bli bättre.

Från min horisont ser jag att en av de mest angelägna frågorna under nästa mandatperiod är att skapa ordning och reda i styrningen av Ängelholms kommun. Det kräver en tydlig majoritet och starkare politiskt ansvarstagande för kommunens utveckling. Det är så vi kan stärka ekonomin och få kommunens verksamheter att jobba mot samma mål.

Insändarskribenten skriver om budgeten för 2018. Under mandatperioden har kommunens intäkter ökat med 333 miljoner kronor, både genom positiv befolkningsutveckling och genom att Socialdemokraterna två gånger höjt skatten.

Att det trots detta saknades 12 miljoner kronor inom skola och socialtjänst i Socialdemokraternas budget för 2018 kan bara ses som ett stort misslyckande.

Alliansen kunde inte acceptera detta. Därför gjorde vi det S inte mäktat med. Vi ställde tuffa krav på effektivisering av kommunorganisationen, vilket fullmäktige biföll.

Det blir därför inga 12 miljoner kronor i besparingar inom skola och social som S föreslog, inte heller 9 miljoner kronor som påstås i Nilssons insändare. Förvaltningen Lärande och familj ska under år 2018 effektivisera för 2 miljoner kronor, främst inom administration och icke lagstadgade verksamheter. I ett ekonomiskt bekymmersamt läge är det långt mycket bättre än S-alternativet.

Robin Holmberg (M)
oppositionsråd

Dags för S att ta av sig offerkoftan (NST 13/3)

Socialdemokraternas valrörelse har startat. Hur ska vi annars tolka Nyanders och Hanssons (S) angrepp på Moderaterna, Alliansen och mig den 8 mars?

Socialdemokraternas valstrategi så här långt tycks vara att klä sig i ”offerkofta” och kränkt tala om hur elak Alliansen var för att vi ifrågasatte Socialdemokraternas möjligheter och förmåga att styra kommunen.

Ert agerande övertygar inte om ni vill motbevisa oss och visa ledarskap för vår kommun. Skriv istället om vilken politik ni vill driva och med vilka partier vill ni göra det.

Det är det valrörelsen måste handla om.

Varför Nyander och Hansson (S) dessutom rycker ut till vad som kan tyckas vara Anderssons försvar har jag svårt att förstå. Stig Andersson har visat att han enbart agerar i eget intresse och beteendet skadar förtroendet för politiken.

Varför Socialdemokraterna möjliggjort för honom att sitta kvar genom att låta bli att godkänna hans avsägelse väcker samtidigt många frågor. Ni har trots allt haft chansen vid tre fullmäktigesammanträden.

Valrörelsen har mycket riktigt börjat. Låt oss hoppas att den i fortsättningen bedrivs på en nivå där politikens innehåll och våra visioner för Ängelholms utveckling står i centrum. Jag kommer under året träffa så många ängelholmare jag kan för att samtala om kommunens framtid och de problem som trots allt finns i vår fantastiska kommun och som kräver lösningar. Det är så vi återuppbygger förtroende för politiken och Ängelholms kommun, inte genom offerkoftor.

Robin Holmberg (M)

Ängelholm förtjänar bättre än politiskt kaos (KvP 21/1)

I grunden handlar politik på kommunal nivå om att genom ansvarstagande och politiska förslag skapa en bättre plats att bo eller verka på för kommuninvånarna och de lokala företagen. Den som följt de senaste månadernas politiska turer i Ängelholms kommun ställer sig nog den högst berättigade frågan om det är med denna inriktning kommunens förtroendevalda arbetar?

Den som lyssnade till torsdagens extrainsatta fullmäktigemöte vet med säkerhet att svaret på frågan för en del ledamöter är nej.

Från min horisont som oppositionsledare ser jag tyvärr att politiken i Ängelholm under den här mandatperioden reducerats till att handla mer om politiskt spel, prestigefyllda poster, makt och det egna egot än om ansvarstagande och politiskt innehåll. Det har lett till en situation där hela det politiska systemet tappar förtroende. Det slår mot alla – även mot oss som vill att kommunen ska slå in på en annan väg.

För att förstå varför läget är som det är i Ängelholms kommun måste man söka svaret med början i efterdyningarna av valet 2014. Moderaterna gjorde ett dåligt val och ängelholmarna sände oss tydlig läxa. Socialdemokraterna såg samtidigt efter mångårig opposition chansen att ta över styret av kommunen. För att uppnå detta byggde de ett bräckligt samarbete med det lokala Engelholmspartiet (EP) och ytterligare två partier.

Ganska snart blev det uppenbart att samarbetet bara existerade på det papper där de åtråvärda ordförandeposterna fördelades. Under 2015 biföll fullmäktige ett borgerligt politiskt inriktningsdokument för mandatperioden. Under 2016 lämnade en av grundarna EP och blev politisk vilde, men fortsatte som viceordförande i fullmäktige. Mandatperioden har därefter avlöpt med mer sönderfall, fler avhopp och sverigerekord i antalet politiska vildar i fullmäktige.

Hösten 2017 kulminerade den politiska röran och splittringen mellan S och EP i att Alliansens budget vann fullmäktiges stöd. Strax därefter hoppade Engelholmspartiets ledare efter hot om uteslutning av partiet och fortsatte uppdraget som kommunalråd som politisk vilde. Splittringen inom EP var total och fler avhopp följde.

I början av december stod således Socialdemokraterna ensamma utan vare sig politik, samarbetspartners eller egen budget. För oss i oppositionen var gränsen nådd. Vi kunde inte längre passivt se på när kommunens politiska ledning kollapsade. Från Alliansens sida sträckte vi ut en hand till Miljöpartiet och tillsammans enades vi snabbt om en avsiktsförklaring undertecknad av 25 fullmäktigeledamöter för att få till stånd ett annat styre i Ängelholms kommun. Vi uppmanade samtidigt S att ta konsekvenserna av situationen och avgå, men de valde istället att klamra sig fast vid sina poster.

I torsdags höll så kommunfullmäktige extra sammanträde där frågan om majoritetsväxling slutgiltigt skulle avgöras. På förhand såg det ut som att så också skulle ske då bifall till majoritetsväxling hade överlägset störst stöd bland ledamöterna samtidigt som Sverigedemokraterna som brukligt avstått under behandlingen i kommunstyrelsen.

När klubban fallit stod det dock klart att Socialdemokraterna klarat sig kvar vid makten efter att Sverigedemokraterna svängt och tagit aktiv ställning för fortsatt S-styre. I Ängelholms kommun styr nu alltså Socialdemokraterna på nåder av Sverigedemokraterna.

Detta om något borde få ett par ögonbryn att höjas i förvåning. Socialdemokraterna som lovat att aldrig samarbeta eller göra sig beroende av SD innehar nu kommunalrådsposten då just detta hänt. Antingen saknar S i Ängelholm totalt insikt för hur det ser ut eller så saknar de helt enkelt skrupler – makten framför allt.

Oredan och de politiska vildarna på ledande poster kvarstår nu fram till valet i höst. För oss i Alliansen fortsätter oppositionsarbetet. För vår del handlade önskan om majoritetsskifte aldrig om posterna eller makten i sig utan om att visa att det finns en annan väg framåt för Ängelholms kommun byggd på samarbete, politiskt innehåll och ansvarstagande. Vårt erbjudande står fast, Ängelholms kommun förtjänar bättre.

Robin Holmberg (M)
Oppositionsråd, Ängelholms kommun

Det går att styra Ängelholm

Vem kan styra Ängelholm?

Denna relevanta frågeställning pryder framsidan på dagens NST.

Vid ett möte i dag på Folkets hus har Alliansen och Miljöpartiet ställt Socialdemokraterna mot väggen. I ljuset av de senaste veckornas politiska kaos i Ängelholms kommun måste S ta konsekvenserna, avgå och ställa samtliga platser till förfogande så att en ny konstellation kan väljas av fullmäktige.

Socialdemokraterna vägrar konsekvent att acceptera att förutsättningarna för deras maktinnehav (samarbetet med Engelholmspartiet) rasat samman och klamrar sig krampaktigt kvar vid sina poster.

Nu räcker det med krumbukter. Ängelholms kommun behöver stabilitet och ansvarstagande. Nuvarande S-styre har gång på gång visat att de inte klarar av att ge kommunen detta – därför måste Alliansen och MP agera för ordning och reda.

På måndag kommer vi därför att begära extra sammanträde med kommunfullmäktige och att samtliga platser i kommunstyrelse, nämnder, beredningar etc. väljs om. Denna ansvarstagande koalition garanterar lugn och stabilitet fram till dess att väljarna i september får välja vilka partier som ska företräda dem.

Socialdemokraterna har nu att välja om de vill bidra till att lösa det allvarliga läget, eller om de fortsatt ska klamra sig fast vid sina uppdrag.

Kommentar om det politiska läget i Ängelholms kommun

De senaste dagarna har det onekligen stormat rejält i Ängelholmspolitiken.

Jag har själv avhållit mig från att kommentera situationen för att inte mer än nödvändigt spä på det politikerförakt som med största sannolikhet följer i spåren av det politiska kaos som kulminerat i Ängelholm under veckan.

Vad är det då som har hänt? Den styrande koalitionen i Ängelholms kommun har under veckan rasat samman. Engelholmspartiet har i det närmaste utraderats som politisk kraft. Deras kommunalråd och grundare är politisk vilde och företräder numer enbart sig själv. Flera ledande EP-företrädare har hoppat av.

Vad innebär detta för möjligheterna att styra Ängelholms kommun? Läget är givetvis extremt allvarligt. Från att Socialdemokraterna tillsammans med sina koalitionspartier vid mandatperiodens början kontrollerade 26 mandat i fullmäktige kan de nu enbart räkna in 15 egna mandat som sitt regeringsunderlag.

Ängelholms kommun behöver inte mer av sönderfall och politisk oreda. Det slår mot oss alla och riskerar lämna fältet fritt för ytterlighetspartier.

Ängelholm behöver ansvarstagande och stabilitet. Jag anser att Socialdemokraterna i Ängelholm behöver ta konsekvenserna av att deras samarbete med Engelholmspartiet rasat samman, att deras budget fallit och att de nu saknar stöd i kommunfullmäktige för att fortsätta styra. De bör avgå.

Jag är i kraft av oppositionsledare naturligtvis redo att pröva förutsättningarna för ett annat styre. Alliansen, som kontrollerar 22 mandat i fullmäktige, utgör en bra grund att bygga en bredare koalition av ansvarstagande på. Ängelholms väljare förtjänar bättre än vad deras politiker klarat av att visa den senaste veckan.

Motion angående nya påsar för matavfall

I Ängelholms kommun samlas matavfallet in i en separat fraktion och blir till biogas och biogödsel. Sorteringen fungerar väl och ängelholmarna är duktiga på att dela på matavfallet och restavfallet. Insamlingen dras dock med problem som kan hänföras till valet av insamlingspåse. I dagsläget sker insamlingen via papperspåsar som ingår i abonnemanget. Påsarna är till följd av materialvalet känsliga för fukt, luktar illa och drabbas av fluglarver.

I Höganäs har papperspåsen ersatts av en påse tillverkad av krita. Påsen är enligt uppgift lika nedbrytningsbar som papperspåsen, men är mer lik plast i egenskaper. Detta motverkar de problem som finns med nuvarande påse. Moderaterna anser därför att Ängelholms kommun tillsammans med NSR bör undersöka möjligheterna att införa kritapåse även i vår kommun.

Moderaterna är övertygade om att sorteringsgraden kommer öka ytterligare med ett renare och bättre insamlingssystem för matavfall. Det gör bland annat att mer biogas kan produceras och att miljönyttan ökar i Ängelholms kommun.

Nya Moderaterna i Ängelholm yrkar med anledning av ovanstående:

att Ängelholms kommun tillsammans med NSR undersöker möjligheterna att införa kritaapåse för insamling av matavfall.

Ängelholm 2017-10-02

Robin Holmberg (M)
oppositionsråd

Nu räcker det

Under gårdagskvällen hörde flera personer av sig och rapporterade om ett större slagsmål mellan olika personer eller grupper på Stortorget i Ängelholm: På väg hemåt körde jag själv förbi torget och såg då ett stort pådrag med poliser och ambulanser.

Jag vet ännu inte de exakta detaljerna i vad som hänt, men uppenbart är att vi i Ängelholm nu nått kulmen på den trygghetskris som fått pågå på Stortorget sedan i julas när det stökades på Stadsbiblioteket. Oavsett vad denna senaste händelse berott på ser många med mig mönstret och det är inte en slump att det är just på torget som detta nu kunde ske.

Jag tror jag talar för alla ängelholmare när jag säger att nu räcker det.

Så här vill vi och ska vi inte ha det i vår stad. Ängelholms stortorg ska inte vara en plats för slagsmål, narkotikaförsäljning, störande av ordningen, bråk mellan ungdomar och torgrestaurangerna eller andra olagligheter.

Ängelholms kommun har gjort insatser under 2017 för att stävja otryggheten på torget med utökad väktarrondering, borttagande av cykelstället som blivit en otrygg samlingspunkt, fältarna har engagerats m.m. Detta är rimliga åtgärder i kommunens verktygslåda, men ändå har de inte räckt.

Nu behövs tydligare markeringar från samhället att denna utveckling inte är okej. Detta kan enbart Polisen stå för.

Jag har stor respekt för Polisen och vet att de jobbar på trots knappa resurser och dålig nationell styrning. Dock blir jag bestört när jag exempelvis talar med krögare som ringt Polisen om bråk och oordning på torget utan att Polisen kommit – trots att Polisen rimligen borde känna till hur det sett ut på torget under året.

Detta får inte fortgå. Låt inte den nationella trygghetskrisen få fäste i Ängelholm. Jag kräver därför att detta får ett slut.

Följande insatser bör göras:

  • Tätare patrullering med Poliser på Stortorget och Storgatan.
  •  Stäng av det publika wi-fi-nätet på Stadsbiblioteket under kvällar och helger.
  •  Polisen bör rensa upp eventuell olaglig verksamhet i parkeringsgaraget, därefter bör lås sättas upp så att bara de som parkerat sin bil kan komma in i garaget.
  •  Utöka kommunens patrullering med ordningsvakter, låt dem utgå från biblioteket och torget.
  •  Se över möjligheterna till kameraövervakning på den aktuella platsen.
  • Förstärk belysningen kring Rådhustäppan och aktivitetsparken vid kyrkan för ökad trygghet.

Angående Växthustomten

Så har då fullmäktige fattat någon form av beslut om Växthustomtens framtid, även om det blev lite av ett ”jaså”.

Några reflektioner:

1. Klart är att Socialdemokraternas förslag om en park på tomten saknar stöd i kommunfullmäktige. S-motionen röstades ner med siffrorna 31-19, en ledamot avstod.

2. Alliansens motion saknar också tillräckligt med stöd för att bifallas, om jag räknade rätt igår hade det blivit 24 för mot 27 emot vid en votering. Bostäder på Växthustomten har alltså större stöd än en park, men 26 röster krävs för att motionen ska passera KF.

3. Två partier (EP och MP) vill inte ta ställning FÖR någon motion utan yrkade avslag till båda. Skälen skiljer sig åt. Tolkar MP som att de kan tänka sig byggnation i mindre skala än Alliansen. EP verkar dock vilja bevara status quo och inte behöva ta ställning för någon linje.

4. S klamrar sig krampaktigt kvar vid frågan om Klippanvägens förlängning och tycks göra allt för att återupprepa 2014 års val. Ingen fråga är för liten för att skramla med Pyttebrofrågan i, trots att även Rädda Pyttebroföreningen skrivit att bostäder på Växthustomten inte kräver någon ny trafikinfrastruktur. Men vad vill egentligen S? Har de några idéer för Ängelholms framtid och utveckling som inte bara innebär att man säger nej till alliansförslag?

5. Alliansens förslag återremitterades. Jag tror att det går att hitta en lösning där bostäder i grön miljö och där allmänhetens tillgång till åpromenaden garanteras och utvecklas. Jag är beredd att försöka hitta en lösning, hellre det än att tomten ska ligga öde i avvaktan på att exempelvis EP vågar ta ställning.

Alliansens yttrande över planprogrammet för Stationsområdet

alliansen_liggande-m-partierna-2016Stationsområdet är ett av Ängelholms kommuns viktigaste utvecklingsprojekt. I centrala Ängelholm med närhet till såväl stadens utbud och service som stationen och dess kommunikationer planeras framtidens stad i anslutning till de befintliga Sockerbrukskvarteren. Stadsdelen ska innehålla många nya bostäder, möjligheter för kommersiella ytor och även kommunal service på sikt. Stadsdelen bör också stärka kopplingen mellan staden och havet.

Alliansen i Ängelholm har varit drivande i arbetet med att utveckla Stationsområdet. Redan under förra mandatperioden påbörjades under vårt styre processen med att slå fast en inriktning för den nya stadsdelens utveckling. När projektet lades på is efter valet 2014 var vi pådrivare för att återstarta planeringsarbetet våren 2015.

Därför ser vi med tillfredsställelse att nästa viktiga del i Stationsområdets utveckling snart kan antas: planprogrammet och värdeprogrammet. Tillsammans anger de båda dokumenten strategisk inriktning för den framtida detaljplaneringen av området. I detta yttrande sammanfattar Allians för Ängelholm våra gemensamma åsikter om programmen.

Områden som tas upp i yttrandet:

  • Exploateringsgrad
  • Gatunätet
  • Trafiksituationen
  • Parkering
  • Exploatering av Järnvägsparken
  • Avfallshantering
  • Med mer

Läs yttrandet här

Brev till regionstyrelsen med anledning av Ängelholms sjukhus

På uppdrag av en enig kommunstyrelse i Ängelholms kommun tillskriver vi regionstyrelsen i Region Skåne för att uttrycka vår oro över framtiden för Ängelholms sjukhus och Hälsostaden.

Ängelholms sjukhus är viktigt för ängelholmarna. Få frågor engagerar breda grupper av kommuninvånare som sjukhuset. Ängelholms kommun gläds över det samarbete som etablerats mellan kommunen och Region Skåne inom ramen för Hälsostaden. Givet historiken med nedläggningshot har Hälsostaden inneburit framtidstro både för personalen och kommuninvånarna som nu kan se att framtidens hälso- och sjukvård växer fram i Ängelholm.

Ängelholms sjukhus är dock mer än Hälsostaden. På sjukhusområdet finns som bekant även andra verksamheter som arbetar på uppdrag av sjukvårdsförvaltning Sund. Debatten om framtiden för Aleris Ortopedi i Ängelholm har väckt befogade frågor hos ängelholmarna, personalen och inom politiken.

Oavsett vilket politiskt parti eller ideologi vi företräder och oavsett hur vi ser på privata alternativ inom hälso- och sjukvården är vi besjälade av att ha ett väl fungerande sjukhus i Ängelholm. Vi är övertygade om att ett sjukhus behöver såväl slutenvård som öppenvård för sitt existensberättigande. Därför måste vi uttrycka vår oro över att svårrekryterad specialistkompetens riskerar lämna Ängelholms sjukhus om den föreslagna förändringen genomförs.

Ängelholms kommun värnar samarbetet med Region Skåne och vill gemensamt fortsätta utveckla Ängelholms sjukhus och Hälsostaden. Därför önskar vi ett möte med relevanta företrädare för regionen i syfte att diskutera framtiden för sjukvården i Ängelholm. Vår förhoppning är att Region Skåne delar denna ambition och att vi kan få till stånd ett möte snarast.

Ängelholm 2017-01-31

Lars Nyander (S)
kommunstyrelsens ordförande

Stig Andersson (EP)
kommunstyrelsens 1:e vice ordförande

Robin Holmberg (M)
kommunstyrelsens 2:e vice ordförande