Frågan är ställd till fel parti (NST 9/2)

Svar på insändare av signaturen ”EM” med rubriken ”Håller ni löftet den här gången?”, införd den 7 februari.

Insändarskribenten frågar om man kan lita på Moderaterna och vårt engagemang för att rädda Ängelholms sjukhus. Frågan borde istället riktas till Socialdemokraterna i Ängelholm: varför har ni inte gjort mer för att påverka era regionpolitiker att tänka om? Varför ser ni på när era regionföreträdare vill slå sönder en välfungerande verksamhet? Kan man, här och nu, lita på att S står upp för Ängelholms sjukhus?

Moderaterna vet att Ängelholms sjukhus engagerar. Vi vet också att både Socialdemokraterna och Alliansen historiskt sett gjort sig skyldiga till att avknoppa sjukhuset. Det var just därför våra företrädare under förra mandatperioden var drivande i att starta upp Hälsostaden. De ville garantera att sjukhusvård ska bedrivas i Ängelholm nu och i framtiden. Projektet har givit framtidstro och flera spännande projekt bedrivs nu på sjukhuset, exempelvis det framgångsrika mobila teamet.

Två gånger under denna mandatperioden har vi dock varit tvungna att rycka ut för att rädda Hälsostaden undan Socialdemokraterna. För ungefär ett år sedan lyckades vi få S- och MP-styret i regionen att tänka om så att Hälsostaden kunde få fortsätta i sin nuvarande form istället för att tvingas in i den problemtyngda sjukvårdsförvaltningen Sund. I vintras ville regionen lägga ned korttidsavdelningen, men även det lyckades Moderaterna och Alliansen stoppa.

Moderaterna inser dock att ett sjukhus även behöver specialistvård. Att bevara Aleris ryggortopedi vid Ängelholms sjukhus borde därför vara angeläget för alla som vill skapa god och effektiv vård. Personalen hotar rösta med fötterna när S, MP och SD:s förslag blir verklighet. Det är de partier ”EM” ska ställa mot väggen.

Robin Holmberg (M)
oppositionsråd

Carl Johan Sonesson (M)
regionråd i opposition

Brev till regionstyrelsen med anledning av Ängelholms sjukhus

På uppdrag av en enig kommunstyrelse i Ängelholms kommun tillskriver vi regionstyrelsen i Region Skåne för att uttrycka vår oro över framtiden för Ängelholms sjukhus och Hälsostaden.

Ängelholms sjukhus är viktigt för ängelholmarna. Få frågor engagerar breda grupper av kommuninvånare som sjukhuset. Ängelholms kommun gläds över det samarbete som etablerats mellan kommunen och Region Skåne inom ramen för Hälsostaden. Givet historiken med nedläggningshot har Hälsostaden inneburit framtidstro både för personalen och kommuninvånarna som nu kan se att framtidens hälso- och sjukvård växer fram i Ängelholm.

Ängelholms sjukhus är dock mer än Hälsostaden. På sjukhusområdet finns som bekant även andra verksamheter som arbetar på uppdrag av sjukvårdsförvaltning Sund. Debatten om framtiden för Aleris Ortopedi i Ängelholm har väckt befogade frågor hos ängelholmarna, personalen och inom politiken.

Oavsett vilket politiskt parti eller ideologi vi företräder och oavsett hur vi ser på privata alternativ inom hälso- och sjukvården är vi besjälade av att ha ett väl fungerande sjukhus i Ängelholm. Vi är övertygade om att ett sjukhus behöver såväl slutenvård som öppenvård för sitt existensberättigande. Därför måste vi uttrycka vår oro över att svårrekryterad specialistkompetens riskerar lämna Ängelholms sjukhus om den föreslagna förändringen genomförs.

Ängelholms kommun värnar samarbetet med Region Skåne och vill gemensamt fortsätta utveckla Ängelholms sjukhus och Hälsostaden. Därför önskar vi ett möte med relevanta företrädare för regionen i syfte att diskutera framtiden för sjukvården i Ängelholm. Vår förhoppning är att Region Skåne delar denna ambition och att vi kan få till stånd ett möte snarast.

Ängelholm 2017-01-31

Lars Nyander (S)
kommunstyrelsens ordförande

Stig Andersson (EP)
kommunstyrelsens 1:e vice ordförande

Robin Holmberg (M)
kommunstyrelsens 2:e vice ordförande

Vi ordnar ett nytt möte när du kan, Yvonne Augustin!

PRESSMEDDELANDE 2017-01-31

alliansen_liggande-m-partierna-2016I förra veckan anordnade Alliansen i Ängelholm och i Region Skåne ett välbesökt möte med anledning av planerna på att återta ortopedin vid Ängelholms sjukhus i Region Skånes regi. Beslutet, som många befarar kan bli ett första steg i nedmonteringen av Ängelholms sjukhus, fattas slutgiltigt av regionstyrelsen den 7 februari.

Vid mötet i torsdags deltog tyvärr inga företrädare för Socialdemokraterna, Miljöpartiet eller Sverigedemokraterna. Det är de partier som står bakom det kritiserade förslaget. Enligt uppgifter i Sveriges radio skulle regionrådet Yvonne Augustin (S) delta, men så var inte fallet.

Alliansen i Ängelholm förstår att det kan vara svårt att få almanackan att gå ihop. Vi är därför beredda att arrangera ett nytt möte i Ängelholm på en tid då regionrådet Augustin har möjlighet att delta. Vi tycker det är viktigt att ängelholmarna får svar på sina frågor och kan diskutera frågan om sjukhusets framtid med sina folkvalda politiker.

Alliansen ber Yvonne Augustin (S) återkomma med förslag på lämplig kvällstid innan regionstyrelsen fattar sitt beslut så ska vi se till att bjuda in intresserade ängelholmare.

Mer information
Robin Holmberg (M), oppositionsråd, 072-988 70 00

Tillskriv regionstyrelsen med anledning av Aleris ryggortopedi i Ängelholm

De senaste veckorna har vi med oro kunnat följa diskussionen om framtiden för Aleris ryggortopedi på Ängelholms sjukhus. Verksamheten drivs i upphandlad form och hotas nu av ett återtagande i offentlig regi, trots protester och oro från personalen.

Vi ser flera risker med ett återtagande av verksamheten till Region Skåne. Utöver att Aleris bedriver vården 20-25 procent billigare än regionen själv finns det uppenbar risk att verksamheten i förlängningen kan centraliseras till Hässleholms sjukhus. Därmed försvagas Ängelholms sjukhus och konceptet Hälsostaden. Personalen har dessutom hotat med att inte följa med över om regionen övertar verksamheten vilket kan leda till stor brist på specialistkompetens inom detta område.

Uppfattningen tycks vara att Aleris skött sitt uppdrag väl med hög tillgänglighet och låga kostnader. Vi tycker därför det är olyckligt om verksamheten återtas till Region Skåne av ideologiska skäl. Alliansen i Region Skåne har protesterat mot förslaget och fått ärendet återremitterat, men inget tyder tyvärr på att styret ändrat uppfattning i frågan.

Med anledning av ovanstående yrkar Alliansen i Ängelholm att kommunstyrelsen beslutar:

att kommunstyrelsen skriftligen uttrycker Ängelholms kommuns oro för hur Ängelholms sjukhus och Hälsostaden riskerar drabbas om ryggortopedin återtas i Region Skånes regi.

att beslut om att insända skrivelsen fattas på delegation av kommunstyrelsens ordförande om nödvändigt.

att Ängelholms kommun bjuder in representanter för Region Skåne till en dialogträff om framtiden för Ängelholms sjukhus.

Ängelholm 2016-12-06

Robin Holmberg (M)
Liss Böcker Sellgren (C)
Lennart Engström (KD)
Sven Bergman (L)

Ta sjukvården in i framtiden (Norra Skåne 13/5)

I går beslutade regionstyrelsen i Region Skåne om att anta en e-hälsostrategi för att ta sjukvården i Skåne in i framtiden.

Sjukvården i Region Skåne ska styras och utföras med patienten i fokus. Därför måste också utgångspunkten för all e-hälsoutveckling vara en personcentrerad vård med fokus på nyttan för patienten. Det är också viktigt att det finns möjligheter för verksamheter att gå före och testa nya idéer, så att nya lösningar inte försenas på grund av överdriven byråkrati.

Flera inslag av e-hälsa har många skåningar redan tagit del av. Att använda aktivitetsarmband eller att läsa sin journal på nätet är två exempel på hur tekniken hjälper oss att hålla koll på vår hälsa. Men det kan vara så mycket mer, och det kan i grunden förändra hur vi får sjukvård framöver. Snabbare, flexiblare, och till lägre kostnad för skattebetalarna vilket i sin tur innebär att vi kan ta hand om fler patienter.

Moderaterna och våra kollegor i Alliansen har länge agerat för att införa en modernare sjukvård där internet och nya innovationer utnyttjas bättre.

I sjukvårdsnämnden för Skånes universitetssjukvård har vi till exempel lagt fram förslag om att distansuppföljning av pacemakers ska ske i stor skala. Pacemakern kan själv signalera när batteriet börjar ta slut och kan dessutom upptäcka hjärtrytmrubbningar som patienten inte själv märkt. Patienten kan känna sig trygg och behöver mycket färre kontrollbesök på sjukhuset.

Patienter med diabetes utbildas sedan länge så att de kan ta ett stort ansvar för hanteringen av sin sjukdom. Nu vill vi gå vidare till andra typer av kroniska sjukdomar som KOL och hjärtsvikt så att även dessa patienter kan känna att de har kontroll över sin egen sjukdom. Det kräver förstås lätthanterad teknisk utrustning men framför allt handlar det om ett ändrat arbetssätt med större patientinflytande.

Samtidigt som vi förbättrar de tekniska möjligheterna för skånsk sjukvård att moderniseras så behöver vi bli bättre på att ta till oss och sprida de organisatoriska förbättringar som finns på olika håll.

Ett exempel är Hälsostaden Ängelholm, som Alliansen startade som ett treårigt projekt för två och ett halvt år sedan. Inom Hälsostaden har flera stora förbättringar gjorts för bland annat kroniker och de mest sjuka, genom till exempel mobila akutteam och närsjukvårdsteam. De vänder sig främst till äldre sköra eller multisjuka patienter som är i behov av akuta punktinsatser i hemmet. Då kan personal ge en snabbare bedömning i samband med akut sjukdom och undvika onödiga inskrivningar på sjukhuset.

För att få bukt med vårdplatsproblematiken har också en kommunal korttidsavdelning införts, för att rehabilitera patienter som skrivits ut från slutenvården på Ängelholms sjukhus. Därifrån ordnas vårdplanering så att patienten får en trygg miljö i en vanlig hemmiljö eller på särskilt boende.

När projektet Hälsostaden nu går mot sitt slut är det avgörande att de goda erfarenheter som dragits inte glöms bort, precis som det är av yttersta vikt att teknik inom sjukvården inte blir ett hinder på grund av ökad administration.

Stefan Lamme (M)
Andre vice ordförande i beredningen för framtidens sjukvård, Region Skåne

Robin Holmberg (M)
Andre vice ordförande i kommunstyrelsen, Ängelholm

Fråga angående Hälsostadens framtid

Hösten 2013 startades, på initiativ av Alliansen i Ängelholm och Femklövern i Region Skåne, Hälsostaden som ett samarbetsprojekt mellan Region Skåne och Ängelholms kommun. Syftet var att utveckla sjukvården i Ängelholm genom nära samverkan mellan den kommunala vården och omsorgen, närsjukvården och specialistsjukvården.

Snart tre år senare kan vi konstatera att Hälsostaden varit en succé. Kortare beslutsvägar och högre tillgänglighet har lett till bättre vård för Ängelholms invånare. Förutom att stärka vården på själva sjukhuset har Hälsostaden även varit ett projekt i framkant vad gäller ny teknik och att flytta ut vården från sjukhuset till människors hem. Intresset för Hälsostaden är stort och projektet har uppmärksammats såväl nationellt som internationellt.

Tidigare i vår träffade kommunledningen i Ängelholm representanter för Region Skåne för att diskutera formerna för Hälsostadens framtid. Det är bra med dialog mellan kommunen och regionen, men det är viktigt att komma ihåg att Region Skånes regionstyrelse äger frågan om Hälsostadens fortsättning.

Projekttiden löper ut den 30 september i år. Både kommuninvånare och personal undrar nu hur framtiden för Hälsostaden ska se ut. Fem månader innan projekttidens utgång har ännu inget beslut fattats. Ärendet om förlängning av projekt eller ej togs upp i regionstyrelsens arbetsutskott den 15 mars. Därefter har ärendet inte gått vidare till regionstyrelsen för beslut.

Det är viktigt att personalen och ängelholmarna får besked om framtiden för Hälsostaden.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till Lars Nyander (S):

Kommer du som partikamrat till regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S) och tillika kommunstyrelsens ordförande i Ängelholm agera för att Region Skåne snarast fattar beslut om Hälsostadens framtid?

Ängelholm 2016-04-26

Robin Holmberg (M)
oppositionsråd

Kommunen ska erbjuda trygghet (21/5)

Att känna sig trygg är ett grundläggande mänskligt behov. För Nya Moderaterna är trygghet ett bredare begrepp än fler poliser. För oss handlar trygghet lika mycket om att våra kommuninvånare ska känna sig trygga i att kommunen erbjuder välfärd av god kvalitet genom hela livet, från förskolan till äldreomsorgen.

Trots att dagens pensionärer är friskare och mer aktiva än tidigare väcks frågor hos många om hur livet kommer te sig när man blivit äldre. Moderaterna anser att ett antal viktiga värden ska prägla livet som pensionär i Ängelholm: en rimlig ekonomisk situation, en trygg och säker kommun samt att delaktighet och gemenskap ska prägla äldreomsorgen. Även rätten att välja och möjligheten att bestämma över sitt eget liv och vardag vid behov av vård och omsorg är viktigt för ett värdigt åldrande.

Moderaterna och Alliansen har genomfört flera satsningar för Ängelholms äldre. I Projekt Hälsostaden utvecklar Ängelholms kommun och Region Skåne framtidens sjukvård på Ängelholms sjukhus, särskilt riktat mot äldre patienter. Utöver detta har vi bland annat effektiviserat hemtjänsten, infört friskvårdskonceptet Senior Sport School samt möjliggjort byggandet av två trygghetsboenden.

I vårt lokala valprogram har vi flera förslag för att fortsätta förbättra för våra äldre ängelholmare. Vi vill fortsätta utveckla Hälsostaden, införa en lokal värdighetsgaranti inom äldreomsorgen, sätta ökat politiskt fokus på äldrefrågorna, utreda möjligheten att bygga ett nytt äldreboende i Skälderviken samt fortsätta bejaka valfrihet och mångfald i omsorgen och hemtjänsten. Moderaterna står för en politik för trygghet genom hela livet där god livskvalitet för Ängelholms pensionärer är prioriterat.

Robin Holmberg (M)
kommunstyrelsen ordförande, Ängelholms kommun